HomePatarimai

Kaip atpažinti susidėvėjusį automobilio rato guolį?

Kaip atpažinti susidėvėjusį automobilio rato guolį?

Įsivaizduokite, kad važiuojate greitkeliu, kai staiga nulūžta priekinė kairė padanga ir ratas, o nevaldoma transporto priemonė slysta per kelias eismo

Kaip sutaupyti degalų? 10 taisyklių
Atšalus orams vairuotojų laukia – „Juodasis ledas“
Koks automobilio greitis yra ekonomiškiausias?

Įsivaizduokite, kad važiuojate greitkeliu, kai staiga nulūžta priekinė kairė padanga ir ratas, o nevaldoma transporto priemonė slysta per kelias eismo juostas, kuriose važiuojama 65 km/h greičiu. Tokia realybė, ir taip gali nutikti, jei nepastebėsite ženklų, kad ratų guolis genda ir jį reikia nedelsiant remontuoti arba keisti. Tad, kokie požymiai rodo šios automobilio dalies susidėvėjimą?

Automobilio rato guolis – kas tai yra?

Ratų guoliai sujungia automobilio ratus su ašimis. Jie leidžia ratams suktis su minimalia trintimi. Nors ratų guoliai yra mažai priežiūros reikalaujančios dalys, jie yra svarbūs automobilio stabdžių, vairo ir pakabos sistemų saugos komponentai. Vientisą stebulės mazgą, esantį tarp varančiosios ašies ir stabdžių disko arba būgnų, sudaro stebulė, ratų guoliai, ABS (stabdžių antiblokavimo sistemos) ratų greičio jutiklis ir tvirtinimo flanšas.

Guoliai yra sandariai sudėti į tepalu užpildytą, vandeniui atsparų, sandarų metalinį žiedą. Šis korpusas, vadinamas riedėjimo ratu, yra stebulės viduje, ir kiekvienas ratas turi po vieną. Ratų guoliams tenka didžiulė atsakomybė: jų paskirtis – išlaikyti visą transporto priemonės svorį.

Šiandien daugumoje transporto priemonių naudojami sandarūs stebulės guolių mazgai, kuriuose yra ritininiai guoliai.

Kiek laiko tarnauja ratų guoliai?

Teoriškai ratų guoliai yra sukurti taip, kad tarnautų visą transporto priemonės eksploatavimo laiką. Ratų guoliams keisti nėra jokio techninės priežiūros grafiko, be to, nėra nuolatinio tepimo šaltinio. Tačiau jie gali būti pažeisti ir dėl to sugesti.

Kas gali pažeisti ratų guolį?

  • Duobės, aukšti bordiūrai ir greičio kalneliai, važiuojant per juos dideliu greičiu, gali pažeisti ratų guolius, todėl jie tampa ypač pažeidžiami.
  • Jei vanduo, purvas, kelio druska ar smėlis prasiskverbia pro sandariklį ir paliečia guolius, jis užteršia tepalą, todėl guoliai susidėvi ir galiausiai sugenda anksčiau laiko.
  • Nekreipiant dėmesio į susidėvėjusius ratų guolius, gali būti sugadintas transporto priemonės nuolatinio greičio šarnyras arba automatinė pavarų dėžė.

Laikas keisti rato guolį: požymiai ir simptomai

Jūsų automobilis signalizuos, kad laikas keisti sugedusį rato guolį. Pavyzdžiui, jei girdite neįprastus garsus, tokius kaip dūzgimas ar spragtelėjimas, jūsų guolis gali būti blogas. Stebėkite šiuos požymius ir simptomus:

  1. Dūzgiantis garsas

Lengviausiai atpažįstamas ir dažniausiai pasitaikantis blogų ratų guolių požymis yra girdimas. Tačiau jis gali būti klaidinantis. Pavyzdžiui, dūzgiančio triukšmo šaltinis gali būti susijęs su kitomis problemomis, tokiomis kaip padangos ir homogeninis šarnyras.

  1. Girgždėjimas, ūžimas

 Tipiški susidėvėjusių ratų guolių garsai yra girgždėjimas ir (arba) ūžimas. Garsas stiprėja didėjant transporto priemonės greičiui. Pasistenkite tiksliai nustatyti triukšmo vietą, nes tai padės nustatyti susidėvėjusių guolių vietą.

  1. Spragtelėjimo garsas

Jei girdite spragtelėjimo garsą, kuris dažnėja transporto priemonei greitėjant, gali būti, kad yra rato stebulės mazgo problema.

  1. Ratų svyravimas

Technikas gali patikrinti, ar ratai svyruoja, pastatęs transporto priemonę ant keltuvo ir rankiniu būdu patikrinęs, ar ratai juda. Paprastai rato ir padangos pakratyti neįmanoma. Tačiau jei juda, reikia nedelsiant atkreipti dėmesį į stebulės mazgą. Jei neremontuosite savo transporto priemonės, padanga ir ratas gali tiesiogine prasme bet kada ir bet kokiu greičiu nulūžti nuo transporto priemonės.

  1. ABS gedimas

Antiblokavimo sistemos įspėjamoji lemputė gali užsidegti, jei žiedas, padanga ir ratas svyruoja, rato greičio jutiklis nebeveikia tinkamai, o ABS gali veikti nereguliariai arba visai neveikti.

 Netolygus padangų nusidėvėjimas

Jei viena padanga dėvisi greičiau nei kitos, tai gali būti ženklas, kad susidėvėję ratų guoliai. Tačiau tai taip pat gali būti ženklas, kad padanga netinkamai pripūsta (per didelis oro slėgis arba nepakankamas), padangos netinkamai sureguliuotos, arba automobilis turi pažeistų ar susidėvėjusių pakabos komponentų.