HomePatarimai

Ar legalu pakeisti automobilio posūkio lemputę į LED?

Ar legalu pakeisti automobilio posūkio lemputę į LED?

Automobilio lempučių keitimas turėtų būti itin paprastas ir didelio mokslo ar žinių nereikalaujantis dalykas. Kalbant apie patį procesą, galima būtų i

Automobilių stiklai: kaip juos tinkamai prižiūrėti?
Solbergas varžovus lenkia 8 metų senumo automobiliu
Patarimai, kaip išsirinkti automobilinį vaizdo registratorių

Automobilio lempučių keitimas turėtų būti itin paprastas ir didelio mokslo ar žinių nereikalaujantis dalykas. Kalbant apie patį procesą, galima būtų iš dalies pritarti, tačiau žinių šioje vietoje vis dėlto neretai pritrūksta. Pasitaiko daugybė atvejų, kuomet automobilio lemputės yra keičiamos ne taip, kaip priklauso.

Kaip žinia, kiekvienas automobilio modelis, priklausomai nuo jo pagaminimo metų, komplektuojamas su tam tikro tipo žibintais. Lemputės gali būti halogeninės, Xenon arba LED, o tai yra numatyta gaminio charakteristikoje. Neretai pasitaiko atvejų, kuomet techninės apžiūros specialistai pastebi šiek tiek „patobulintus“ žibintų variantus, kuomet halogeninės lemputės yra pakeistos LED.

Iš tikrųjų, galima sakyti, kad savavališkai keisti automobilio gamintojo numatytas lemputes į LED yra nelegalu. Labai svarbu žinoti, kad halogeninių žibintų reflektoriai ir sklaidytuvai šviesos šaltinio spindulį koncentruoja kitoje vietoje. Kitaip sakant, atlikus LED lemputės pakeitimą į tam tipui nepritaikytą žibintą, gausime rezultatą, kuris akins kitus eismo dalyvius – vairuotojus.

Tai jau yra rimtas pažeidimas ir bet koks konvertavimo įrenginys automobiliuose yra draudžiamas naudoti mūsų eisme. Už jų naudojimą gali būti panaikintas arba neišduotas techninės apžiūros pažymėjimas, galiausiai vairuotojas gali būti apdovanotas ir bauda. Šis draudimas galioja bet kuriam automobilio žibintui, nepriklausomai, ar tai yra priekiniai, ar posūkio žibintai.

LED posūkio lemputės paprastai montuojamos naujesniuose automobiliuose ir keisti jomis galima tik šios sistemos lemputes. Tuo atveju, kuomet norima pakeisti apšvietimą, pavyzdžiui, halogeninį pakeisti LED, būtina keisti visą žibintą su atitinkama sistema. Žinoma, bet koks pakeitimas, atliekamas keičiant gamintojo technines charakteristikas, turi būti atliekamas teisėtai, kad nepablogintų automobilio savybių. Toks pakeitimas bus ne tik legalus, bet šio automobilio dalyvavimas eisme bus saugus ir neteks aiškintis dėl to techninės apžiūros specialistams.

Tiesa, šiuo metu rinkoje jau pristatomos specialiai halogenines lemputes galinčios pakeisti LED lemputės. Jos pritaikytos taip, kad šviesos srautas būtų fokusuojamas teisingai. Tačiau tokie produktai nėra oficialiai patvirtinti Europoje, todėl kiekvienu atveju tai reikėtų daryti atsakingai, geriausia pasikonsultuoti su tai išmanančiais specialistais.